tezeuszek |
|
|
|
Dołączył: 28 Mar 2011 |
Posty: 3 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
|
|
|
|
|
|
Przygotuj: 30 dekagramów mąki, 1 szklankę maku, 3 łyżki miodu, 1 łyżkę smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżkę siekanych orzechów laskowych, wodę, sól.
Jak to zrobić? - Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, rozwałkować, oprószyć mąką i pozostawić na 15 minut na stolnicy, pokroić na małe kwadraciki, ugotować, przelać na sitku zimną wodą, przecedzić. Mak sparzyć wrzącą wodą, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, wymieszać dokładnie z miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami, siekanymi orzechami laskowymi i delikatnie połączyć z kluskami.
Podawać jako oddzielne danie wigilijne. |
|